00-talet, en typisk sammanfattning

Ja, nu när det vankas nyår så börjar ju alla medier självklart att göra dessa klassiska "tillbakablickar". Alltid intressanta reportage faktiskt, och i år är det ännu mer intressant.

Jag tänkte, som många andra säkert, nu göra en lista över alla saker som har hänt under detta årtionde. Jag kommer såklart mest bara ta upp saker som jag själv funnit intressant eller stört mig på. Ska försöka lägga in lite fina bilder om jag orkar.

Tänker inte göra någon topp-tio lista. Kör bara på random ordning efter behag.

Mode under 00-talet.

T-shirt tryck.
Av alla plagg som kommit och gått så har t-shirten alltid passat, det bästa med detta plagg är hur exploitable det är. En yta full med ideér - och varför köpa ett färdiggjort tryck när man kan göra ett eget? Massor med hemsidor har dykt upp där man kan ladda upp sitt eget tryck och få tröjan hemskickad.
trycken har blivit mycket som pin-knappar man kan fästa på sina kläder. Dels för att man kanske tycker det är snyggt, men samtidigt också för att visa vem man är och vad man har för åsikter. Populäraste trycken är mycket "pop-art" eller retromotiv med till exempel pacman-spöken.
En video som visar t-shirt tryckens underbara funktion är självklart Justice PV med D.A.N.C.E


Retro och Tjocka bågar
00-talet är med andra ord retro. Vilket har sina för och nackdelar - det fulaste modet som varit aktuellt är 60-talsbågar.
Stora, tjocka bågar som får en att se ut som en fluga i ansiktet och täcker nästan allt. Fult som fan.
Ännu drygare är att glasögonbågar helt plötsligt ska kosta hela din pensionsparande bara för att dem råkar vara designade(och på så vis ännu fulare) av Gucci eller D&G.


Skor
Converse kom tillbaka, eller ja det kom tillbaka fast 500 kr dyrare. Converse är egentligen en skitdålig gymnastiksko från 50-60 talet. Varför dom är så populära är väl för att dom är snygga, men med tanke på att dem slits ut snabbare än ett par dåliga jeans är ändå inte värt dem dära 800kr som du har tjatat till dig av din farsa. Emo.

Stilar och utseenden under 00-talet

Emo.

Emo tillhör nog en av dem första subkulturer som har ansetts som mer "patetisk och mesig" än "mörk och hotfull".
Emo ska tydligen har funnits tidigare innan 00-talet. Men det skiter vi i, för under 00-talet eskalerade detta och den svarta ögonskuggan var alltid slutsåld på HM.
Till skillnad från till exempel Metallare och Punkare, som alla var rädda för att bli uppätna av, så är Emo mera känsligt. Snart kom uppfattningen om att folk som är Emo är därefter också deprimerade attentionwhores som skär sig, vilket i vilka fall var sant. Faktiskt.
Emo är en stil som också blev en utgångspunkt för liknande stilar, vissa gick från emo till SceneKids, medans andra blev Jrockare.

Jrock - JAPAN KUKAR UR (ja det är jag på bilden)

Nekochan, decora, gothic lolita, jrock, jtard - whatever. Ni får samlas i en enda grupp bara för att ni är så jävla kåta i japan.
Under dessa snart tio år så har japan blivit allt mer populärt, "äntligen" börjar dem japanska artisterna inse att det finns en värld utanför japan och börjar ha spelningar i bland annat sverige.
Jag var själv så kallad "jrockare" i min tonårsdagar. Köpte ett par gigantiska skor för 3 papp som vägde två kilo var. Och japanboomen har väl svalnat just nu, men av dem fulaste stilarna så kan ibland "jrock"-kategorin har så otroligt fula exempel. Sweet Lolita MUST DIE.

Scene
Nej seriöst. Scenekids är bara emoungar som är tio gånger drygare än andra. Dem förtjänar inte ens en bild.

Händelser

Internet
Allt ifrån TPB-rättegången till musik om FRA och facebook. Internet har blivit allt viktigare för oss. Om du har brutit benet så MÅSTE du twittra om det. En mobiltelefon är inte värd om den inte har internetuppkoppling. Apple återvänder med iPod och Macbook, Microsoft gör bl a XP som är okej för att sen faila hårt med Vista.
Musik och filmindustrin kukar också ur på att folk vill dela med sig av musik och film gratis via internet. Youtube blir också stort och låter samtidigt musikbolagen få ta bort vilka videos dom vill - för dom vill ju inte att folk ska få lyssna på deras musik gratis.
Bloggar blir populära, tyvärr suger dem flesta bloggar eftersom dom lika gärna kunde höra hemma på bilddagboken. Jag skiter faktiskt fullständigt i vilka kläder du har köpt för 10k.
Man såg mindre på teve och mer på youtube, roliga flashfilmer med arga tecknade djur som klagade på hur dumma i huvudet alla faktiskt är och så snel hest. 4Chan /b/lommade till också. Ojdå, nu bröt jag regel 1 och 2.

Klimathotet - isbjörnarna smälter!
OH SHIT VI HAR IHJÄL OSS SJÄLVA.
Ja nu ska allting vara Ekologiskt och ekonomiskt. Eller ja skit i ekonomiskt, att handla ekologiskt är alltid något krona dyrare. Men vad gör man för att inte låta korna få slippa äta besprutat gräs?
Massor med debatter och jobbiga dokumentärfilmer peppras på oss så vi ska känna oss riktigt dåliga i själen. Hade 90-talet lika många rädda-barnen-i-afrika-galor på teve som under 00-talet? Den allra värsta galan för välgörenhet som gjorts måste nog vara Humorgalan - den var bara patetisk. Det går inte att växla mellan lek och allvar i direktsändning. Helt enkelt.

Terrorismjakten - Usa kukar ur lite extra
Sen den 11 september så har Usa bestämt sig för att "rädda världen" från terrorhot och bestämde sig då att bomba diverse länder i mellanöstern. Bush blev rankad som den sämsta presidenten i USA's historia. Och roligt nog blev han omvald ändå. Ja sen kom Obama upp på piedestalen och lovade oss fred på jorden och att alla ska vara klada hestar. Visst, kul, men jag är fortfarande ingen klad hest!

Alla kändisar dör
Heath Ledger, Astrid Lindgren, Michael Jackson med flera dör. Såklart så blir diverse musiker och skådespelare 10ggr bättre när dom dör. För vem vågar egentligen ge en heath ledger-film en dålig recension?

Livsstil och Åsikter

Fettri Light med extra fibrer
Amen seriöst. När vi inser att vi är så jävla feta så vågar vi fan inte äta nyttigare mat. Istället vill vi att skräpmaten vi är så vana vid ska vara nyttigare. Först tänkte folk; "jamen är man fet så är kroppen full av fett. Så om vi inte äter fett så blir vi inte feta! :D"
Fel. Lightprodukterna med mindre fett blev ingen större hit. Då tänkte man lite bättre och började dra ner på sockret - vilket fick läskprodukterna att smaka skit. Om något ska vara onyttigt så låt det för fan vara onyttigt. Om du inte vill dricka socker så drick vatten.
Sen så ville alla ha fibrer i allting - fuck yeah tänkte Kellog's. I värsta fall fanns det dricka med fibrer i, låter inte gott.

Nej tacka vet jag Delicato som fortsätter att ha sina godsaker i samma onyttiga skick:


Jämnställdhet - har du kuk är du ett monster
Manshatet kokar upp. Män är dåliga för dom får mer i lön och får fler jobb än kvinnor. Män tänker bara på sex och öl.
Jag är kvinna och jag tänker också på sex och öl.

prefix-influensan
Hur många influensaepidemier har vi haft? Jag kommer ihåg SARS från kina och fågelinfluensan. Men den mest hypade måste fan vara svininfluensan. Sjukt överskattat. Kan vi sluta tro att allt kommer att döda oss? Det är ju fler som dör av vanlig influensa än av baconfeber.

HBT-rörelsen och homogifte
Prideparaden har blivit en cirkus av flator och bögar och fejk-bi's. Regnbågens färger har fått gaystämpel och den stämpeln kommer aldrig att försvinna. Jag vill spy och blir straight när jag tänker på QX och Pride och allt vad det innebär. Finns det något som förstärker alla fördomar om HBT-personer så är det fan Pride.

Konvent

Uppcon, Närcon, Bejcon, blyg, mewcon, whatevercon - you name it. I och med att japan blir så jävla populärt så dyker japankonventen upp. Dessa skiljer sig från vanliga konvent. Uppcon blir dessutom störst i sverige som konvent. Konvent är nästan som en Pride-parad. Fast läskigare.

Slutsats

Min slutsats av min lista är att även om vi är lite dumma i huvudet så har det iaf hänt saker under dessa tio år. Vissa mindre roliga än andra, men vi får hoppas att 10-talet blir minst lika fucked up som 00-talet.

Kommentarer
Postat av: Rania

åh haha bilden på dig <3

2009-12-27 @ 21:34:02
URL: http://raniaphoto.blogg.se/
Postat av: Quat

Din lista har gjort mig lycklig :D

2009-12-27 @ 21:38:07
Postat av: Rania

haha bra början <3 så skare va ;D

2010-01-04 @ 18:59:48
URL: http://raniaphoto.blogg.se/
Postat av: Viktor

Bra sammanfattning! :)

2010-01-05 @ 20:44:52
URL: http://viktorism.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0